Newsdikaiologitika.grΕκλογές Γερμανία: Οι αναποφάσιστοι «κρατούν» το κλειδί των αποτελεσμάτων,...

Εκλογές Γερμανία: Οι αναποφάσιστοι «κρατούν» το κλειδί των αποτελεσμάτων, στις 19:00 τα πρώτα exit poll, τα σενάρια για την επόμενη μέρα

-

- Advertisment -spot_img

Εκλογές Γερμανία: Οι αναποφάσιστοι «κρατούν» το κλειδί των αποτελεσμάτων, στις 19:00 τα πρώτα exit poll, τα σενάρια για την επόμενη μέρα


Εκλογές Γερμανία: Οι αναποφάσιστοι «κρατούν» το κλειδί των αποτελεσμάτων, στις 19:00 τα πρώτα exit poll, τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Τέσσερις στους δέκα, ανάμεσα τους και η Καγκελάριος Μέρκελ επέλεξαν την επιστολική ψήφο

Περίπου 60, 4 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφίζουν σήμερα για το μέλλον της χώρας τους, αποφασίζοντας ποιος θα αναλάβει τα ηνία στη μετά-Μέρκελ εποχή. Στις εννέα ώρα Ελλάδας άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία. Οι εκλογές θα καθορίσουν την πολιτική έκβαση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια διακυβέρνησης από την Άνγκελα Μέρκελ.

Εκλογές στη Γερμανία: Οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο, καθώς περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στη Γερμανία παραμένει αναποφάσιστο. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του νυν υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς φέρονται να έχουν μικρό προβάδισμα, με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν το 25% των προθέσεων ψήφου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν το 22% με 23%, ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Όμως η διαφορά είναι πολύ μικρή για να μπορεί κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

kalpes1

Τα πρώτα exit poll θα ανακοινωθούν στις 19:00 ώρα Ελλάδος

Ωστόσο το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό το βράδυ, εξαιτίας του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της χώρας.

Και αυτό γιατί πολλοί πολίτες -ανάμεσά τους και η καγκελάριος Μέρκελ – επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο, με τις ψήφους αυτές να μην υπολογίζονται στην αρχική εκτίμηση. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο δείχνουν μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (26/9) οι Γερμανοί, προκειμένου να ψηφίσουν για την ανάδειξη του 20ου Bundestag. Περίπου 60,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για τον επόμενο καγκελάριο και να αποχαιρετήσουν την Άνγκελα Μέρκελ που αποσύρεται από την πολιτική σκηνή της χώρας.

Λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, περίπου το 40% των πολιτών, έχει επιλέξει την επιστολική ψήφο. Το υπόλοιπο 60% τη διά ζώσης.

germania kentriko

Το ευτράπελο

Ανάμεσα σε αυτούς που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα τις προηγούμενες ώρες ήταν και ο υποψήφιος καγκελάριος με τους χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), Άρμιν Λάσετ.

Ο εκλεκτός της σιδηράς κυρίας του Βερολίνου κατάφερε να γίνει θέμα συζήτησης στα ΜΜΕ για τον λάθος λόγο. Τι έκανε;

Έδειξε τι ψήφισε. Συγκεκριμένα, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο με τέτοιο τρόπο που φάνηκαν στις κάμερες οι επιλογές του ενώ το έριχνε στην κάλπη.

Κανονικά το ψηφοδέλτιο έπρεπε να θεωρηθεί άκυρο, καθώς αυτό που έκανε απαγορεύεται.

Ωστόσο, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα μετρηθεί κανονικά.

«Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

{https://youtu.be/Zunw1NtuzSc}

Γερμανία: Τα σενάρια για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP). Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.


Δείτε τη δημοσίευση στο dikaiologitika.gr

Latest news

- Advertisement -